Skocz do głównej treści

Witamy na stronie głównej Urzędu Miasta w Tomaszowie Mazowieckim

Nagłówek strony

Strona główna
Logo serwisu Urzędu Miasta w Tomaszowie Mazowieckim

Suwak ze zdjęciami

  • Data opublikowania: 2016-11-08

Promują zdrowe odżywianie

Szkoła Podstawowe 13 w Zespole Szkolno-Przedszkolny nr 1, która jest od roku 2011 wojewódzką Szkołą Promująca Zdrowie przystąpiła  do realizacji siódmej edycji Projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Udział w projekcie wzięło 6 klas edukacji wczesnoszkolnej, odział przedszkolny funkcjonujący w szkole wrz z wychowawcami.

sp13


Projekt ma charakter międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Uczy nie tylko współpracy, pracy w grupie, ale przede wszystkim zmienia nawyki żywieniowe, edukuje, skłania do zmiany stylu życia, poprzez uświadamianie uczniom, nauczycielom i rodzicom, jak ważne jest zdrowe odżywianie, aktywność sportowa i rekreacja.

Konkurs składa się z trzech etapów odpowiadających porom roku: jesiennego, zimowego
i wiosennego. W każdym etapie zespół konkursowy ma do realizowania 1 lub 2 bloki zadań, w których skład wchodzą lekcje, konkursy, promocja tematyczna w szkole oraz spotkania rodzicami. Konkurs ten przewiduje oczywiście nagrody. Nagrody otrzymają trzy najlepsze zespoły na każdym etapie konkursu. Dodatkowo nagrodzone zostaną trzy najlepsze zespoły  w klasyfikacji Grand Prix, które wezmą udział we wszystkich etapach konkursu.

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 13 zrealizowali zadania składające się na cykl jesienny.
Dzieci podczas zajęć lekcyjnych poznawały owoce i warzywa. Wykorzystywały do tego różne zmysły: wzroku, węchu, dotyku, smaku. Dowiedziały się, jakie wartości odżywcze i jaką  rolę w codziennej diecie odgrywają owoce i warzywa. Przeprowadzane lekcje zachęciły również uczniów do codziennego jedzenia warzyw i owoców.

Uczniowie pod kierunkiem wychowawców uczestniczyli w zabawach na świeżym powietrzu. Wspólnie wymyślili wiele aktywności fizycznych, czyli ćwiczeń, gier i zabaw. W poszczególnych dyscyplinach sportowych wykorzystywano owoce i warzywa. Uczestnicy projektu wykonali plakaty i pisemka tematyczne, które wyeksponowane zostały dla całej społeczności szkolnej. Promowanie zdrowego odżywiania w szkole odbyło się również poprzez częstowanie pracowników szkoły oraz uczniów sokiem owocowym, jabłkami oraz sałatkami samodzielnie przyrządzonymi. Dla rodziców przewidziano akcję informacyjną o projekcie i zdrowym stylu życia, która odbyła się podczas spotkań klasowych. Koordynatorem projektu jest Katarzyna Szporak, logopeda szkolny.

Inne artykuły


Ta strona używa plików cookies.

Korzystając z niej, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.

Więcej Zamknij